rio

4 CALITATI DE INVINGATOR LA JOCURILE OLIMPICE

Cui nu-i place să se uite la cei mai buni sportivi din lume într-un spectacol în care pasiunea, putere, voinţa şi hotărârea joacă rolul principal? Aceşti sportivi de cea mai înaltă clasă s-au antrenat şi s-au pregătit să atingă apogeul performanţei lor în locul potrivit, la Jocurile Olimpice de la Rio, în timpul probei lor. Deşi nu toţi se vor întoarce acasă cu medalii, majoritatea dintre ei vor atinge potenţialul lor maxim în timpul turneelor.

Mulţi dintre noi suntem inspiraţi de ei şi ne întrebăm în permanenţă ce au aceşti sportivi şi noi n-avem?

Uitându-mă la Jocurile Olimpice din perspectiva mea de sportiv profesionist, am observat 4 lucruri extreme de importante pe care aceşti olimpici le fac pentru a-şi atinge obiectivele:

 

  1. Se concentrează. Uitaţi-vă la un înotător olimpic atunci când se îndreaptă către pista de înot chiar înainte de competiţie. Uitaţi-vă în ochii oricărui sportiv chiar înainte ca arbitrul să dea startul. Ce vedeţi? Sunt cu toţii concentraţi şi serioşi. Aceşti sportivi se concentrează şi sunt gata să dea tot ce au mai bun. Nimeni nu glumeşte şi nici măcar nu vorbeşte înainte să pornească în cursa pentru a-şi îndeplini visurile. E momentul definitoriu. Aşa ar trebui să fii şi tu atunci când te gândeşti şi când vorbeşti despre visurile tale. Aşa ar trebui să te simţi în momentul în care lucrezi la atingerea obiectivelor tale. Viitorul tău nu este o glumă iar obiectivele tale sunt cât se poate de serioase. Obiectivele tale necesită toată atenţia ta. Visurile şi obiectivele necesită tot ce ai mai bun. Sportivii ştiu că orice clipă de neatenţie le pot pune în pericol obiectivele şi îi pot costa ratarea probei. Numai dacă eşti concentrat poţi să-ţi atingi potenţialul maxim şi să-ţi îndeplineşti obiectivele.

 

  1. Vizualizează. Uitaţi-vă la orice sportiv, chiar înainte de probă. Observaţi ceva special la el? Nimic nu se interpune între un sportiv şi obiectivul său. Sportivii se uită într-un punct fix. Nu se uită la oponentul lor sau la nimic altceva. Se uită pur şi simplu la ceva ce doar ei pot vedea. Se uită fix către obiectivul lor. Îşi simt obiectivul. Respiră obiectivul lor. Îşi trăiesc obiectivul. Îl vizualizează cu mintea şi sufletul, nu doar cu ochii. Nu au timp pentru probleme şi nu au nici un fel de scuze în timpul Jocurilor Olimpice. Au o singură ocazie să arate ce au şi să meargă spre idealul pe care-l au. Aşa ar trebui să se simtă fiecare dintre noi când are un obiectiv. Nici mai mult, nici mai puţin.

 

  1. Se bucură. Aţi văzut vreodată la Olimpiadă un concurent trist? Sportivii sunt cu toţii fericiţi pentru că au ocazia să-şi atingă obiectivele şi să-şi trăiască visurile. Sigur că sunt şi sportivi nervoşi, sportivi dezamăgiţi. Dar sub nicio formă nu există sportivi trişti sau deprimaţi la Olimpiadă. Aceşti sportivi de primă clasă nu se plâng de nimic. Nu încearcă să schimbe nimic la contextul în care se află. Încearcă să se adapteze la context şi să-l facă să lucreze în avantajul lor. Sportivii fac un efort mental enorm să înlăture orice obstacol care i-ar putea împiedica să-şi atingă apogeul performanţei şi să câştige proba. Cu toţii se bucură că au ocazia să se testeze pe sine şi să testeze aptitudinile sale. Sportivi plâng doar atunci când câştigă probele, niciodată atunci când le pierd. Câştigătorii plâng, cei care pierd se plâng. Lasă-ţi probleme acasă atunci când ai luat decizia să-ţi urmezi visele. Trebuie să fii fericit pentru a ajunge la cel mai înalt potenţial al tău.

 

  1. Cred. Toţi sportivii cred că au calităţile necesare pentru a câştiga o medalie sau un loc mai bun decât oponentul lor în cadrul Olimpiadei. Sportivii olimpici au o atitudine încrezătoare în forţele proprii. De fapt aşa au ajuns să fie olimpici. Îţi setezi obiective pentru că tu crezi că le poţi atinge. Începi un lucru pentru că ai încredere că-l vei termina. Sigur că apar obstacole şi dificultăţi. Asta nu înseamnă că nu poţi obţine ceea ce ţi-ai propus. Sportivii sunt antrenaţi să depăşească obstacolele şi să rezolve problemele pe măsură ce vin. Aceasta este definiţia unui sportiv competitiv. Treaba unui sportiv este să se descurce cu orice obstacol neprevăzut care ar putea apărea în timpul competiţiei. Cu toţii suntem competitivi într-un aspect sau altul din viaţa noastră, fie că suntem în competiţie cu un coleg de serviciu atunci când vine vorba de un termen limită ori fie că suntem în competiţie cu noi înşine în încercarea de a ne autodepăşi. Indiferent de situaţie, pentru a ne atinge obiectivele şi a ne trăi visurile, trebuie să avem o atitudine încrezătoare în forţele proprii.

Aceşti olimpici sunt ca mine şi ca tine. Ceea ce i-a adus acolo unde au ajuns sunt fix aceste patru lucruri.

Ceea ce te va aduce şi pe tine în locul în care îţi doreşti să fii sunt 1. Fii concentrat pe obiectivul tău, 2. Vizualizează-l cum devine realitate, 3. Bucură-te că ai şansa să te autodepăşeşti şi 4. Adoptă o atitudine încrezătoare în forţele proprii.

 

Succes!

Bronz pentru Romania! Albert Saritov este primul sportiv naturalizat care cucereste o medalie olimpica pentru Romania.

Bronz pentru Romania! Albert Saritov este primul sportiv naturalizat care cucereste o medalie olimpica pentru Romania.