HPM

Iată care sunt cele mai bune patru trucuri mentale care te vor ajuta să-ţi atingi potenţialul maxim la antrenamente şi în timpul competiţiilor.

Toată lumea ştie că numai dacă ai un plan de bătaie bine pus la punct poţi avea o rutină de succes atunci când te antrenezi. Şi mai e de asemenea bine cunoscut faptul că un meci este aproape pe jumătate câştigat încă înainte de a-l începe. Totul stă în pregătirea mentală. Corpul întotdeauna urmează mintea. Aşa că, dacă-ţi doreşti o performanţă de excepţie, trebuie să te asiguri că mintea este pe drumul cel bun. Ce trebuie să faci înaintea şi în timpul unei competiţii pentru a ajunge la apogeul performanţei?

  1. RESPIRĂ. Una dintre cele mai importante ingrediente ale performanţei tale este respiraţia. Probabil că te gândeşti: „Ce legătură are respiratul cu mintea? Sigur că respir!” Ei bine, nu mă refer la respiratul superficial şi agitat de dinainte de competiţie sau atunci când nu eşti sigur ce să faci. Şi îmi pare rău dacă nu e un secret pentru tine. Vorbesc despre aerul pe care-l tragi în piept şi care-ţi umple corpul de putere, îţi limpezeşte mintea şi dă un scop mişcărilor tale. Probabil că e un lucru la care nu te gândeşti cu adevărat. Acesta este aspectul mintal al respiraţiei tale.Totul e să respiri cu scopul de a te conecta în profunzime cu corpul tău şi cu tine însuţi. Toată lumea respiră. Şi cu toate astea câte persoane se plâng că rămân fără aer? Îţi vine sau nu să crezi, respiraţia trece dincolo de fizic, este mai degrabă ceva spiritual şi emoţional.Postura încovoiată şi nenaturală pe care majoritatea dintre noi o are vine de la lipsa de încredere şi, fără să ne dăm seama, ne împiedică să respirăm corect. Din cauza acestui fapt, folosim zilnic doar 70% sau poate 80% din capacitatea plămânilor noştri. Respiraţia este singurul lucru doar al tău şi funcționează ca o punte către suflet. Respiraţia este singurul lucru care te conectează cu toate instinctele, puterile şi resursele tale. Respiraţia despre care vorbesc eu acum este o aptitudine învăţată. Şi ca orice altă aptitudine, pentru a o stăpâni cu adevărat, trebuie exersată zilnic. Prin urmare, de fiecare dată când vrei să reuşeşti în ceva, trebuie să tragi conştient aer în piept şi să te concentrezi pe aerul care-ţi intră în plămâni. Imaginează-ţi aerul ca pe un combustibil pentru muşchii care-ţi dau puterea la care nutreşti. Imaginează-ţi cum oxigenul îţi invadează creierul şi-ţi dă limpezimea pe care ai atâta nevoie. Şi nu în ultimul rând, trebuie să simţi cum respiraţia te conectează cu trupul şi cu obiectivele pe care le ai pentru a merge mai departe.
  1. CONCENTREAZĂ-TE PE TINE. Totul se rezumă la tine şi la prestaţia ta. Ca să câştigi trebuie să ai o prestaţie impecabilă. Să vrei să câştigi nu înseamnă că automat vei şi presta bine însă să iubeşti ceea ce faci te va duce cel mai probabil spre câştig. Nu mă înţelege greşit. Trebuie să vrei să câştigi şi să pierzi cu siguranţă că este foarte neplăcut. Cu toate astea, trebuie să te bucuri de prestaţia ta. Dorinţa de a presta va răsări în tine numai dacă tu crezi că ai făcut tot ce ţi-a stat în putinţă să te pregăteşti pentru o competiţie sau un meci. Ca să ai o prestaţie impecabilă trebuie să ignori fără doar şi poate tot ce se întâmplă în jur şi să te concentrezi pe tine. Trebuie să-ţi creezi o bulă imaginară în care să fie doar opţiunea ta ce informaţie intră şi iese din ea, chiar înainte de meci. Trebuie să selectezi foarte bine cu cine vorbeşti, despre ce vorbeşti şi cel fel de oameni şi ce fel de energie laşi să pătrundă în bula ta. De asemenea trebuie să ai foarte mare grijă ce gânduri îşi fac loc în mintea ta. Gândurile trebuie să fie doar pozitive şi să îţi aducă aminte cât de bun eşti. Gândurile la ce n-ai făcut sau la ce ai fi putut să faci sau ar fi trebuit să faci nu te vor ajuta de nicio culoare să ajungi la performanţă. Ba chiar din contră. Până în acest punct, ai făcut totul ca la carte. Chiar dacă în realitate pregătirea pentru meci nu a fost atât de temeinică, tot trebuie să te concentrezi pe ce a mers bine. Trage adânc aer în piept de mai multe ori, concentrează-te să simţi corpul şi picioarele de sub tine şi gândeşte pozitiv. Pe măsură ce tragi adânc aer în piept, conştientizează gustul pe care-l simţi în gură, mirosul aerului şi bucură-te de cum te simţi în pielea ta. Asta te va ajuta să-ţi păstrezi concentrarea pe corp şi pe tine în timp ce te pregăteşti să întri într-un meci şi să concurezi.
  2. ACESTA ESTE MOMENTUL TĂU. Când lucrurile nu merg aşa cum ne-am fi dorit, ne gândim instant că n-a fost momentul potrivit. De multe ori sportivii se gândesc că sunt prea tineri, prea bătrâni, prea înceţi, prea mici, prea scunzi, prea înalţi sau că nu sunt suficient de uşori sau de grei. Acestea sunt doar câteva dintre gândurile care ne trec prin minte chiar înainte sau în timpul competiţiilor. Toate astea se traduc prin: „Nu e momentul meu, nu sunt pregătit.” Ei bine, este momentul tău în fiecare zi când te trezeşti dimineaţa. De fiecare dată când mergi la sala de sport să te antrenezi, este momentul tău să te antrenezi. Este momentul să mănânci, să stai la masă, să-ţi faci datoria. Este momentul să dormi când eşti seara în pat. Este momentul să vorbeşti de fiecare dată când deschizi gura şi cu siguranţă este momentul să prestezi atunci când intri în ring. Trebuie să gândim şi s credem că este întotdeauna momentul nostru. Trebuie să gândeşti: „E momentul meu.” Cel puţin cu câteva zile înainte de o competiţie, dacă nu chiar mai dinainte, trebuie să gândeşti aşa. În acest fel nu vei fi copleşit atunci când oficialii îţi vor striga numele şi vor spune că „E MOMENTUL”. Cu cât se apropie mai mult ziua competiţiei, vei fi întotdeauna pregătit dacă gândurile tale sunt în concordanţă cu nevoile pe care le ai. Când ţi-e foame şi spui: „e vremea să mănânc, te gândeşti la ce fel de mâncare are nevoie corpul tău pentru a performa la cel mai înalt potenţial al său. Când spui: „e momentul să mă antrenez”, îi vei da minţii tale timp să se conecteze cu trupul tău pentru a ajunge la performanţa optimă. Când gândeşti: „E momentul meu să strălucesc”, vei fi nerăbdător să prestezi şi să te simţi în viaţă. Vei fi entuziasmat să intri în ringul în care vei avea atâtea ocazii. În acest fel vei fi mai proactiv pe parcursul competiţiei şi vei lua mai degrabă frâiele în mâinile tale în loc să fii agitat, şovăielnic sau ezitant. Gândul că „E momentul meu”, îţi va aduce un nivel mult mai mare de energie şi de conştientizare.
  3. SIMTE-TE BINE. Aceasta este una dintre afirmaţiile cele mai folosite dar şi cele mai prost înţelese. Cum poate cineva să se simtă bine atunci când miza este atât de mare? Starea de bine nu începe în timpul competiţiei. Începe de la antrenament. Şi totuşi, cum poate cineva să se simtă bine când tot ce face este să se chinuiască? N-ai cum să te chinui la antrenament şi să te aştepţi să te distrezi la competiţie. Chinul nu este fizic; este doar psihic. Dacă tu crezi în permanenţă că trebuie să te chinui ca să-ţi îmbunătăţeşti viteza sau puterea, îmi pare rău să-ţi spun, dar greşeşti cu desăvârşire. Să te simţi bine înseamnă să te simţi confortabil cu tine şi cu ceea ce faci. Să te simţi bine înseamnă să te simţi confortabil cu forma, viteza, puterile şi aptitudinile tale. Nu te poţi simţi bine dacă ai sentimentul că e ceva în neregulă cu tine. Nu ai cum sub nicio formă să te simţi bine dacă te gândeşti că ar fi trebuit să te antrenezi mai mult sau dacă nu te consideri suficient de puternic. Să te simţi bine înseamnă să fii încrezător că ai făcut tot ce a ţinut de tine să fii în cea mai bună formă posibilă la momentul respectiv. Să te simţi bine înseamnă să-ţi permiţi să faci greşeli şi să te ierţi pentru greşelile respective. Nu poţi da mai mult decât tot ce ai într-un antrenament şi nici nu poţi să o iei de la capăt cu ceva ce s-a întâmplat deja. Când cineva îţi spune să te simţi bine, ce-ţi spune de fapt este: „ E în regulă!” Simte-te bine în timpul e exersezi şi în timpul sesiunilor de antrenament. Fă tot ce poţi şi mergi mai departe chiar şi atunci când „totul” tău nu este suficient ca să-ţi aducă victoria. Te poţi simţi bine în competiţii numai dacă tragi adânc aer în piept, te concentrezi pe tine şi crezi cu tărie că FIECARE ZI ESTE MOMENTUL TĂU SĂ STRĂLUCEŞTI ŞI SĂ TE SIMŢI ÎN VIAŢĂ.

MULT SUCCES!