All Inclusive

Toata lumea înțelege atunci când atleții au nevoie de antrenori mentali, si mulți dintre atleții profesioniști au angajat psihologi care se specializează pe sportivi. Însă, cum rămâne cu oamenii de rând? Nu au si eu nevoie de ajutor? Eu am fost un antrenor pentru performante atletice timp de mai mult de un deceniu, si am lucrat cu o mulțime de atleți si oameni de rând, si i-am ajutat sa-si îmbunătățească abilitățile. Pe parcursul antrenamentului, am observat ca foarte putini oameni își dau seama cat de mult ii ajuta un adevărat profesionist care ii controlează. Fiindcă toți trebuie sa ne descurcam intr-un fel sau altul, realitatea este ca toata lumea are nevoie de ajutor—nu doar atleții profesioniști. Oamenii obișnuiți au nevoie, de mai multe ori de antrenori decât majoritatea atleților. Însă, oamenii obișnuiți sunt ultimii oameni care ar cere, sau caută, un antrenor mental. Deci întrebarea rămâne, ce beneficii sunt la angajarea unui antrenor mental?

 

  1. Rezolvarea problemelor. Fie ești la sala încercând sa ridici niște greutăți, fie ești la munca si te străduiești sa termini la timp, in ambele situații ai nevoie de abilitați prin care sa iți poți rezolva problemele. Nu este nici o diferența intre a găsi o soluție prin care sa poți sa treci peste o sesiune de antrenament, sau sa găsești o modalitate prin care sa termini un proiect la timp. Ca sa faci ultimele trei flotări trebuie sa utilizezi aceeași strategie, si câteodată chiar si tot atât de multa energie atunci când cauți o soluție la problema ta, si apoi o execuți. De multe ori nu răspunsul este dificil de găsit, ci procesul prin care găsești acel răspuns este epuizant. Pentru a ajunge la potențialul tău maxim si a câștiga meciurile, ai nevoie sa creezi tactici concepute pentru a te ajuta sa iți găsești răspunsurile pentru întrebările si situațiile neprevăzute. Atleții se folosesc de competiția lor pentru a-si testa abilitățile, si se antrenează pentru a fi mai in forma. Alți oameni au interviuri pentru locuri de munca si termene limita, ei au programe de lucru lungi si obiective in cariera. Însă, diferența dintre atleți si oamenii „obișnuiți” este faptul ca atleții se antrenează, pe când oamenii „obișnuiți” nu se antrenează. Ambii vor sa avanseze si sa câștige, dar nu toata lumea o duce la capăt. In final cu toții avem o destinație. Ce separa pe oamenii care câștiga de oamenii care eșuează este faptul ca cei care câștiga au performante mai bune. Ei sunt primii care ajung la final, si aceștia au întotdeauna un antrenor sau un sistem de suport foarte intens. Cei care eșuează sunt cei care nu cred ca au nevoie de ajutor si nu dețin abilitați de rezolvare a problemelor.
  2. Abilitatea de a face fata presiunii. De cate ori ti-ai dorit sa ai o fițuica sau un manual personalizat pentru tine, care sa te ajute când dai peste situații stresante in viață? Nu doar atleții trec prin situații stresante. Cu toții o facem. Trebuie sa le spunem prietenilor noștri de problemele noastre, dar nu toți căutăm soluții cu adevărat. Un antrenor profesionist experimentat lângă noi ne poate ajuta sa ne îmbunătățim propriile cariere si chiar si propriile noastre vieți. Un antrenor ne poate oferi sesiuni de antrenament si o noua perspective care are rolul de a ne întări psihicul si sa ne ajuta sa ne controlam emoțiile când ne aflam sub presiune. Ne așteptăm sa avem o performanta remarcabila in viață, apoi ne supărăm când lucrurile nu merg cum doream noi. Nu suntem însă interesați in antrenamente, sau sa căutăm orice scopuri in viață sau păreri constructive. Chiar mai mult, cumva noi credem ca nu avem nevoie de nici un fel de ajutor si credem ca exista întotdeauna o modalitate ușoară prin care putem trece printr-o situație dificila. Vei primi cât meriți. Te vei sufoca sub presiune daca nu ai aptitudinile potrivite. Mai ales daca nu te-ai antrenat deloc. Nu toata lumea creste intr-un mediu înconjurător in care aceste aptitudini au fost gândite si practicate. Pentru același motiv, atleții angajează antrenori pentru a-i ajuta sa devina pai puternici si mai rapizi. Oamenii „obișnuiți” au nevoie si ei de antrenori pentru a-i ajuta sa își dezvolte rezistenta si flexibilitatea necesara pentru a rezista presiunii locului de munca sau orice ar arunca viața in direcția noastră. Pur si simplu, precum orice atlet, daca ne dorim sa avem performante satisfăcătoare când ne aflam sub presiune, trebuie sa ne antrenat atât corpurile cat si mințile. Cu ajutorul antrenamentului si a antrenorului vom capătă multa-dorita încredere in sine si capacitatea de a ajunge la potențialul nostru maxim.
  3. Încrederea in tine însuti. Oamenii „obișnuiți”, ca si atleții, au nevoie sa creadă in ei însăși si sa se încreadă in propriile abilități pentru a accesa puterea din interiorul lor. Nu poți sa te bazezi in totalitate pe abilitățile tale daca nu ești conștient de ele sau daca nu te încrezi in ele. Atleții au carierele lor atletice si profesionale; oamenii „obișnuiți” au locurile lor de munca si familiile lor. In principiu, cu toții avem scopurile noastre. Încrederea in tine însuti este cea mai importanta parte a existentei noastre, si aceasta abilitate este ingredientul cheie care ne ajuta sa ne îndeplinim scopurile noastre. Mai întâi trebuie sa credem in noi înșine, înainte ca oricine altcineva sa creadă in noi. Sa crezi înseamnă sa te implici total in ideea ca poți sa-ti transformi visele in realitate. Sa crezi in tine însuti este posibil doar atunci când ne înțelegem pe noi înșine, iar acest lucru este posibil doar atunci când gândim clar. Nu poți sa devii mai puternic sau sa-ti accesezi pe deplin abilitățile tale daca nu ai un scop clar, daca nu înțelegeți, sau nu ai încredere in tine. De la mers la fugit, de la conectarea cu alți oameni la conectarea cu noi înșine, avem nevoie de cineva care sa ne orienteze si sa ne antreneze pentru a ajunge la potențialul nostru maxim. Toata lumea dorește încredere in ei însuși, însa încrederea este ultimul lucru căutat de către oamenii de rând. Sistemul tău de încredere este nucleul comportamentului tău, si principalul motiv pentru care ești cine ești. Așa se explica de ce foștii sportivi sunt mai buni angajați, sunt mai motivați si mai implicați, si din acest motiv ei sunt mai de succes. Un mentor sau un antrenor bun poate sa iți sporească credința in tine însuti, si chiar sa iți sporească si productivitatea ta. Prin acest mod, oricine își poate spori propria valoare, așadar un antrenor sau un mentor poate ajuta pe el sau ea sa facă decizii mai bune in viața lor personala sau profesionala.

Atleții au nevoie de antrenori. Oamenii „normali” au nevoie de antrenori. Antrenorii au nevoie de antrenori. Toata lumea are nevoie de cineva. Chiar si corpul tău iți spune si câteodată chiar tipa când are nevoie de aer, mâncare, apa, somn, căldura, etc. Propriul tău corp nu are nici o problema sa ceara ajutor când are nevoie. De multe ori TU ești problema, si TU alegi sa nu asculți ce iți spune propriul corp. Acum imaginează-ți ca corpul tău s-ar comporta la fel ca si mintea ta, si nu ar cere ajutor. Ce ti s-ar întâmpla atunci? Chiar crezi ca ai supraviețui mai mult de o zi?

Deci data viitoare când te întrebi daca ai nevoie de un antrenor sau nu pune-ti întrebările:

  • Am mai multe probleme decât pot rezolva?
  • Fug de responsabilități sau mă îndrept înspre ele?
  • Cred in mine însumi, sau ascult mai mult de fricile mele?

Mulțumesc, si mult noroc.