url

NU MAI STA ÎN CALEA TA!

Câţi dintre noi n-au auzit expresia „eşti cel mai mare duşman al tău” sau „trebuie să te dai din calea ta”? Pun pariu că le-am auzit cu toţii şi încă foarte des. Cu toate acestea, câţi dintre noi ştim ce înseamnă cu adevărat aceste cugetări?

Incapacitatea ta de a-ţi atinge potenţialul maxim este cauzată de teama de a te simţi incapabil. Un exerciţiu fizic nu te va face să te simţi slab, neîndemânatec sau în orice alt fel în care nu te simţi deja. Exerciţiul (adică sarcina pe care o ai de dus la îndeplinire) nu va face decât să aducă la suprafaţă acel sentiment. Te temi de ceea ce eşti. Spre exemplu, atunci când oamenii încep un exerciţiu fizic, cea mai comună teamă care apare este aceea de a nu fi capabil să termine exerciţiul. Pe parcursul exerciţiului, oamenii se mai îngrijorează adesea şi că arată ridicol sau stupid, prea gras sau prea slab sau că-şi pierd răsuflarea de faţă cu alte persoane din sală sau cu antrenorul.

Un alt exemplu este atunci când cineva pune o întrebare şi, dacă avem îndoieli, de cele mai multe ori ezităm să răspundem de teamă să nu părem proşti. Probabil că undeva în trecutul nostru am dat un răspuns stupid la o întrebare şi alţii au râs de noi. La momentul respectiv, ne-am simţit incapabili. Am rămas traumatizaţi de ceva ce ne-a spus sau ne-a făcut cineva şi am cărat acest bagaj emoţional până la maturitate. Acest lucru se va reflecta cu uşurinţă în felul în care faci un exerciţiu sau în felul în care te simţi sau arăţi şi chiar în modul în care te mişti. Sentimentul de incapabilitate este în esenţa noastră şi, în mod inconştient, îl aplicăm în sarcinile noi pe care le avem de făcut sau în cele pe care ne este mai greu să le ducem la îndeplinire.

Cu cât un exerciţiu sau o sarcină are un grad mai mare de dificultate, cu atât mai mare este şi teama noastră. Cu cât mai mare este riscul de a ne expune vulnerabilităţile (sau slăbiciunile cum se mai spune de obicei), cu atât mai mare teama şi, în consecinţă, mai mari sunt şansele de eşec. Numim acest lucru să te sufoci în faţa presiunii.

În meseria mea de antrenor, am foarte des posibilitatea să văd mulţi oameni care se tem să nu termine ce-au început sau se tem că fac ceva greşit. Fie că este vorba despre un exerciţiu fizic sau despre altă sarcină pe care o ai de făcut, cu cât te temi mai mult cu atât îţi vei limita inconştient resursele eforturilor tale de a doza energie şi timp. Vei face fără să-ţi dai seama tot ce trebuie să nu fii nevoit să înfrunţi lucrul de care te temi cel mai tare şi anume eşecul. Probabil că te întrebi cum funcţionează.

Celulele tale eliberează energie în funcţie de ceea ce tu crezi în adâncul fiinţei tale că poţi să faci. Cu cât crezi mai mult în tine şi în ceea ce faci, cu atât mai relaxat vei fi şi vei avea mai multă energie pentru sarcina pe care o ai de făcut. Subconştientul este cel care deţine controlul. Dacă tu nu crezi că ai calităţile necesare cum ar fi pricepere, coordonare, rezistenţă, putere şi aşa mai departe, atunci corpul tău va reacţiona în consecinţă şi nu va investi energie într-o sarcină sortită eşecului. Corpul tău este cel mai înţelept investitor care conduce cel mai eficient şi mai complicat sistem.

Are sens să investeşti în ceva dacă ştii sau crezi că va avea succes. Uitaţi-vă la Shark Tank dacă nu mă credeţi (Shark Tank, serial american de televiziune în care cei care aspiră la o carieră în antreprenoriat au ocazia să-şi prezinte ideile de afaceri faţa unor posibili investitori). Acelaşi lucru se aplică şi în cazul corpului nostru când facem efort fizic. Cu cât crezi mai mult în corpul tău şi în capacitatea lui de a presta, cu atât mai multe resurse vei avea la dispoziţie pentru a duce cu succes la îndeplinire un exerciţiu. Nu poţi fi în două locuri în acelaşi timp. Nu poţi fi în mintea ta îngrijorându-t cu privire la ce cred ceilalţi despre tine sau având îndoieli şi în acelaşi timp să fii şi în corpul tău şi să accesezi energia ta preţioasă enormă dar în acelaşi timp în cantitate limitată. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor rămân fără suflare în timpul antrenamentului. Tot acesta este motivul pentru care oboseşti mult mai repede decât ţi-ai dori.

Majoritatea oamenilor nu trebuie să fie într-o formă mai bună ci pur şi simplu trebuie să creadă mai mult în ei. Nu lipsa de oxigen te face să rămâi fără suflare ci faptul că nu ştii să foloseşti cum ar trebui combustibilul care-ţi intră în plămâni. S-ar putea să-ţi fie greu să ridici o greutate mare sau să ţii pasul pe banda de alergat la o viteză mai mare. Şi totuşi acest lucru nu te face slab sau lipsit de condiţie fizică.

Te antrenezi pentru a te simţi mai puternic şi pentru a clădi încredere în tine şi în capacităţile tale. Antrenamentul tău are scopul de a te face să-ţi înfrunţi şi să elimini îndoielile, nu să le alimenteze şi să le crească. Scopul tău este să ajungi într-un punct de extenuare dincolo de care nu mai poţi să devii familiarizat cu tine şi cu resursele tale. Nu te poţi judeca pentru că ai ajuns la o destinaţie până la care ai muncit din greu să ajungi. Aceasta este definiţia reală a eşecului. Dacă la finalul fiecărui exerciţiu nu te simţi puternic şi competent, atunci de ce-l mai faci?

Dacă după fiecare sesiune de antrenament nu te simţi mai încrezător în tine şi în abilităţile tale, atunci de ce-ţi mai pierzi vremea să te antrenezi? În timpul unei sesiuni de antrenament trebuie să te detaşezi de minte şi să fii cât mai prezent în corpul tău. Trebuie să te conectezi cu resursele şi cu instinctele tale şi nu cu îndoielile sau negativismul care creşte în mintea ta. Ai încredere că ai ceea ce trebuie pentru a termina un exerciţiu şi nu te pedepsi pentru că ai obosit prea devreme.

Ai încredere că întotdeauna dai ce-i mai bun din tine în ziua aceea şi în condiţiile acelea. Nu reuşeşti să termini un exerciţiu dintr-un singur motiv: ai dat tot ce ai putut şi nu mai ai nimic din care să dai. Asta ar trebui să te facă să te simţi bine. Şi cu toate astea, te poţi simţi cu adevărat bine cu tine dacă ai încredere că ceea ce ai şi cine eşti este suficient de bun.

Şi nu în ultimul rând, oamenii ar trebui să-şi angajeze antrenori nu ca să-şi crească muşchii sau să ardă calorii ci ca să-şi întărească încrederea în sine. Odată ce ai făcut asta, toate celelalte se întâmplă de la sine. Mulţumesc şi mult succes!